Bij bestelingen boven de €100,- geen bezorgkosten! (Nederland)
Een product in het echt zien? Bezoek onze Showroom!
Heeft u een vraag? 0346-724004
0
Bekijk winkelmandBij bestelingen boven de €100,- geen bezorgkosten! (Nederland)
Een product in het echt zien? Bezoek onze Showroom!
Heeft u een vraag? 0346-724004
Natuursteen : Alle voordelen in één vloerbekleding
17 jaar geleden geplaatst
Bij de keuze van een harde vloerbekleding is natuursteen zeker het overwegen waard. Een aantal hardnekkige vooroordelen natuursteen is duur, fragiel, moeilijk te plaatsen of te onderhouden ruimen we in dit artikel uit de weg. Integendeel, natuursteen heeft ideale eigenschappen voor zowel project- als residentiële toepassingen. Dankzij de duurzaamheid en het unieke karakter van dit oeroude bouwmateriaal worden alle trends en stijlperiodes door de eeuwen heen getrotseerd.
Natuursteen is een verzamelnaam voor duizenden verschillende soorten stenen die afkomstig zijn uit groeves van over de hele wereld. Het uitzicht en de eigenschappen van natuursteen worden bepaald door de manier waarop de steen gevormd werd (zoals rivieren, vulkanen of gebergtevorming).
Natuursteen wordt ingedeeld in 3 groepen: stollingsgesteenten, afzettings en gesteenten en metamorfe gesteenten.
Stollingsgesteenten (bv. graniet) ontstaan uit vloeibare afzettingen diep in de aardkorst of uit vloeibaar magma dat aan het aardoppervlak afgekoeld en gestold is.
Afzettingsgesteenten (bv. zandsteen, blauwe hardsteen, leisteen, travertin) worden gevormd door afzetting of bezinking van afbraakmaterialen. Afzettingsgesteenten kunnen op zich verder onderverdeeld worden in:
Metamorfe gesteenten (bv. kwartsiet en marmer) ontstaan door de metamorfose van een stolling- of afzettingsgesteente.
De veranderingen aan de structuur ontstaan door druk, temperatuur of een combinatie van deze twee, waardoor de minerale samenstelling en het motief totaal worden gewijzigd.
Een natuursteenvloer is onverslijtbaar en overleeft talloze generaties. Iedere natuursteen is uniek, omdat geen enkele plaats op de aarde dezelfde geologische processen ondergaat of dezelfde bodemsamenstelling heeft. Daardoor kunnen natuursteentegels van eenzelfde steensoort ook onderling verschillen in uitzicht en eigenschappen.
Het rijke kleurenpalet en de levendige aanblik verlenen aan een natuursteenvloer ook zijn esthetische waarde. Vooral bij grote vloeroppervlaktes komen de mooie nuances het best tot uiting.
Er zijn tal van mogelijkheden om met natuursteen een unieke vloerbekleding te realiseren: een combinatie van verschillende tinten, contrasten creëren met donkere en lichte soorten, een rand- of centraal motief, zijn enkele van de talloze mogelijkheden. Natuursteen harmonieert ook heel mooi met andere materialen.
De oppervlakteafwerking is mede bepalend voor het uitzicht, de sfeer en de toepassing. De meeste natuurstenen kunnen zowel met een glad als met een ruw oppervlak worden afgewerkt. Meer info over de soorten afwerking leest u onderaan.
Onder de gladde afwerkingen rekent men gepolijst, verzoet en geschuurd. Ruwe afwerkingen zijn gezandstraald, gevlamd, met (oude) frijnslag, ijsbloem of gehamerd.
Ook slipweerstand en onderhoud worden bepaald door de oppervlakteafwerking van de natuursteen. Hoe vlakker de afwerking, hoe gladder het oppervlak en hoe gemakkelijker het onderhoud.
Natuurstenen worden onderverdeeld volgens hun wetenschappelijke of hun commerciële benaming.
De wetenschappelijke benaming wordt beschreven in de Europese normen EN 12407 (beproevingsmethoden voor natuursteen), EN12440 (benamingscriteria voor natuursteen) EN 12670 (terminologie). Deze benaming geeft een directe indicatie van de eigenschappen en de samenstelling van de natuursteen.
Naast een wetenschappelijke, heeft een natuursteen ook een commerciële benaming. Hier is de directe relatie tussen de naam en de eigenschappen van de steen soms niet meer aanwezig. Zo duidt de commerciële term marmer op alle kalkhoudende natuurstenen die gepolijst kunnen worden, maar in deze groep zitten dus zowel de echte marmers volgens de wetenschappelijke onderverdeling (metamorfe kalkhoudende gesteenten) als bepaalde kalkstenen (sedimentaire gesteenten). Hetzelfde met de commerciële term graniet, die zowel slaat op harde en gepolijste gesteenten van magmatische als van metamorfe oorsprong.
De Europese normen (NBN EN) hebben betrekking op specifieke testen zoals de porositeit, druksterkte, hardheid, slijtsterkte, slipweerstand enz. Deze normen zijn belangrijk bij de keuze van een natuursteen voor projecttoepassingen en grote ruimtes. Deze eigenschappen vinden we terug in de technische fiches van de leveranciers.
Slijtvastheid: De testen die de slijtweerstand bepalen, onderzoeken het effect dat de circulatie van personen heeft op het materiaal. De slijtsterkte geeft - in vergelijking met de hardheid - een juister beeld wat betreft de toepassing voor vloeren. De slijtsterkte kan sterk variëren naargelang van het natuursteentype.
Bij gewone gebruiksomstandigheden volstaat de druksterkte van natuursteen ruimschoots om de opgelegde drukbelasting op te nemen. Wat de buigsterkte betreft, is de weerstand van de vloer niet enkel afhankelijk van de mechanische sterkte van de steen, maar ook van de plaatsingswijze, de ondergrond en de afmetingen van de tegel.
Aangezien ieder type natuursteen zijn technische en esthetische eigenschappen heeft, is soms een aangepaste plaatsingstechniek voor de tegelzetter vereist. Een goede diagnose van zowel de ondergrond als van het type natuursteen is essentieel. Vooral de mechanische eigenschappen, de hardheid en de cohesie van het natuursteentype zijn belangrijk, aangezien dit grote verschillen in porositeit en spanningen kan teweegbrengen. Om een goede vlakheid van de afgewerkte bekleding te verkrijgen, is het bij grote oppervlakten belangrijk om gekalibreerde tegels te kiezen. Indien dit niet mogelijk is, of de ondergrond oneffenheden vertoont, kan het verschil in dikte opgevangen worden door het plaatsen van de natuursteen in een mortelbed met variërende zetdikte. Tegenwoordig worden natuurstenen meer en meer verlijmd met een kwalitatief goede flexibele C2-lijm, dan op de traditionele manier gelegd in een mortelbed. Sommige soorten natuursteen zijn vochtgevoelig, zodat ze enkel verlijmd kunnen worden. Verlijmen heeft ook het belangrijke voordeel dat de vloer sneller in gebruik kan genomen worden.
Algemeen kan men zeggen dat:
Graniet: hard, slijtvast, vorstbestendig, en zuurbestendig is, met een hoge mechanische sterkte. Graniet kan verschillende afwerkingen ondergaan, is amper poreus en weinig absorberend.
Marmer is krasgevoeliger, weinig poreus, niet zuurbestendig en niet alle soorten zijn vorstbestendig en slijtvast.
De grote groep kalkstenen is zeer heterogeen in eigenschappen en uitzicht, ze kunnen weinig poreus tot zeer poreus zijn. Sommige soorten zijn vorstbestendig en anderen dan weer niet. Kalkstenen kunnen tevens zeer absorberend zijn.
Voor en nadelen
Natuursteen is een van de oudste bouwmaterialen en heeft zijn duurzaamheid door de eeuwen heen bewezen. Door het grote aantal soorten natuursteen zijn er talloze toepassingsmogelijkheden, zowel voor binnen als buiten: niet enkel als vloer, maar ook op trappen, gevels, wandbekleding en werkbladen. Natuursteen is zowel geschikt voor nieuwbouw als voor renovatie en de meeste soorten kunnen in alle mogelijke formaten en afwerkingen, van kleine tegels tot grote platen, geleverd worden. De mechanische eigenschappen en in het bijzonder de slijtvastheid en de zuurbestendigheid zijn van groot belang en verschillen sterk van soort tot soort. De natuursteenleverancier is hier uiteraard de expert ter zake.
Oppervlakteafwerking bepaalt het gebruik
De afwerking wordt gekozen in functie van de ruimte waar de natuursteen zal gebruikt worden.
Natuursteen is eenvoudig te onderhouden, als de oppervlakteafwerking aangepast wordt aan de toepassing. In ieder geval moet men, na plaatsing, rekening houden met een totale uitdrogingsperiode van enkele maanden. Tijdens deze periode is het belangrijk om het oppervlak zo weinig mogelijk vochtig te maken. Na volledige uitdroging volstaat het om regelmatig te dweilen met water en een zachte zeep (met een zo neutraal mogelijke zuurtegraad).
Indien gewenst kan een vuil werend impregneermiddel worden aangebracht om het onderhoud te vergemakkelijken, maar er wordt aangeraden om ook hier het type steen en de afwerking af te stemmen op de intensiviteit van het verkeer.
In ieder geval moet men 3 tot 6 maanden wachten na het opvoegen om de impregneren aan te brengen.
Al lijkt natuursteen in verhouding met andere vloerbekleding duurder, de prijs-kwaliteitsverhouding van een natuursteenvloer valt over een langere periode in haar voordeel uit.
Er zijn reeds natuursteenvloeren vanaf 30 euro per m², zodat deze stijlvolle vloer kan worden ingepast in ieder bouwbudget. Er zijn vele op natuursteen gelijkende keramische tegels op de markt, maar deze missen de authenticiteit, de duurzaamheid en de charme van dit natuurlijke bouwmateriaal.